22 221 89 01
502 301 001

Dietetyka

Przepisy

Pierniczki bezglutenowe

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą), dodać miód, cukier i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia, gdy masa lekko przestygnie dodać jajka i całość dobrze wymieszać. Mąkę z amarantusa wymieszać z gryczaną i sodą. Wlać płynne składniki i wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, dwie lub na całą noc. Podzielić na pół, rozwałkować na podsypanym mąką ryżową blacie na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami […]

czytaj więcej

Zdrowe czekoladowe brownie

Czy ciasto czekoladowe może być zdrowe? I do tego zawierać warzywa? Może! To mocno czekoladowe brownie mile Was zaskoczy, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale jest proste w przygotowaniu i zdrowe! Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze do miękkości – ok. 15 minut. Studzimy. Pistacje (tylko 140 g) i kaszę gryczaną lub jaglaną mielimy razem w blenderze na mąkę i przesypujemy do miseczki. Następnie blendujemy obranego banana […]

czytaj więcej

Bakłażanowy przekładaniec z soczewicą i kozim serem

Zaczynamy od zalania opłukanych nasion soczewicy gorącą wodą (dwa razy tyle wody, co nasion), odstawiamy je na 10-15 minut do napęcznienia, następie odlewamy wodę i zalewamy nową porcją wrzątku, w której gotujemy soczewicę do miękkości. Pod koniec gotowania solimy. Bakłażana myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, solimy mocno z obu stron i odstawiamy na 10 minut, aż puszczą sok. Płuczemy pod bieżącą wodą z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie […]

czytaj więcej

Krem z pieczarek

Na maśle lub oliwie dusimy posiekaną drobno cebulkę, aż zacznie się rumienić, następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną i ściemnieją. Wlewamy gorący bulion (3 szklanki), zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Z ugotowanej zupy wyjmujemy połowę pieczarek, resztę blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietanę, pozostałe pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa […]

czytaj więcej

Spaghetti z warzywnym ratatouille’em

Nastawić piekarnik na 220 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidorki, polać 2 łyżkami oliwy, posypać solą, pieprzem i dokładnie obtoczyć w oliwie. Do miski przełożyć pokrojoną w 1-centymetrową kostkę cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę, dodać 2 łyżki oliwy, czosnek, ocet, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obtoczyć w przyprawach. Przełożyć warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (pojedyńczą warstwą), wstawić do piekarnika na wyższy poziom. Na niższym umieścić […]

czytaj więcej

Domowa granola

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. W dużej misce łączymy syrop lub miód, sól oraz masło orzechowe lub olej, i dokładnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody. Dodajemy płatki, posiekane grubo orzechy i migdały oraz wiórki kokosowe i pestki, i obtaczamy je w masie. Można dodać jeszcze kilka łyżek wody, jeśli masa jest zbyt gęsta. Następnie wykładamy ją cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. […]

czytaj więcej

Komosa ryżowa i sałatka z pieczoną dynią i kozim serem

Zaczynamy od upieczenia dyni. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy na spore kawałki (kostka 3 cm) i układamy na blaszce skórą do dołu. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Dynię możemy także zgrillować na patelni lub ugotować na parze (aby się rozpadała). W czasie, gdy piecze się dynia, […]

czytaj więcej

Zupa z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy na spore kawałki (kostka 3 cm) i układamy na blaszce skórą do dołu. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Do garnka wlewamy bulion warzywny, wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki […]

czytaj więcej

Pieczone marchewki ze szpinakiem, orzechami i kokosowym dressingiem

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Marchewki szorujemy, ew. także obieramy, możemy je również przekroić wzdłuż na połówki, a następnie dokładnie obtaczamy w oliwie i przyprawach. Pieczemy ok. 40 minut, aż zmiękną. W tym czasie mieszamy mleko kokosowe z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec układamy ciepłe marchewki na liściach szpinaku, polewamy sosem i wiórkami kokosa i posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Taka […]

czytaj więcej

Kremowa jaglanka czekoladowo-kokosowa

Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż zacznie pachnieć i lekko zbrązowieje – uwaga, aby jej nie przypalić (wcześniej można przelać ją na sicie wrzątkiem). Dodajemy gorącą wodę (będzie pryskać), solimy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu – nie mieszamy. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy udekorowane czekoladą, pokruszonymi pistacjami i syropem. […]

czytaj więcej

Amarantus i cynamonowe śniadanie

Opłukany amarantus wrzucić do gotującego się mleka, posolić, gotować do miękkości ok. 15-20 minut, dolewając mleka lub wody (jeśli wyjdzie zbyt gęste).  Na patelni rozgrzać miód lub syrop, dodać kawałki owoców oraz orzechy, ew. odrobinę wody, przyprawy i chwilę poddusić, aż owoce lekko zmiękną. Dodać je do ugotowanego amarantusa, wymieszać. To śniadaniowe danie można zjeść także na zimno jako deser, podwieczorek lub […]

czytaj więcej

Lekki hummus

Groszek odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do groszku. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając dusić ok. 10 minut, aż zeszkli się i zmięknie. Posolić i doprawić pieprzem. Czosnek rozdrobnić, rozetrzeć z solą. Cebulę i czosnek dodać do groszku i całość zmiksować. […]

czytaj więcej

Ciasto makowe

Daktyle przepłukać pod bieżącą wodą pokroić, włożyć do małego garnuszka, dodać cynamon i zalać niewielką ilością gorącej wody. Gotować kilka minut, aż woda się wchłonie. Przestudzić, zmiksować. Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 minut. Ostudzić, przecedzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć starte na tarce jarzynowej. Bakalie przepłukać pod […]

czytaj więcej

Buraczana „Nutella”

Orzechy laskowe podprażamy lekko na suchej patelni. Bakalie (figi lub daktyle) zalewamy wrzątkiem na  20-30 minut. Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeniu  kroimy w kostkę, dodajemy figi lub daktyle, orzechy, kakao, odrobinę soli i blendujemy. Smacznego

czytaj więcej

Facebook