22 221 89 01
502 301 001

Dietetyka

Przepisy

Pieczone marchewki ze szpinakiem, orzechami i kokosowym dressingiem

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Marchewki szorujemy, ew. także obieramy, możemy je również przekroić wzdłuż na połówki, a następnie dokładnie obtaczamy w oliwie i przyprawach. Pieczemy ok. 40 minut, aż zmiękną. W tym czasie mieszamy mleko kokosowe z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec układamy ciepłe marchewki na liściach szpinaku, polewamy sosem i wiórkami kokosa i posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Taka […]

czytaj więcej

Kremowa jaglanka czekoladowo-kokosowa

Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż zacznie pachnieć i lekko zbrązowieje – uwaga, aby jej nie przypalić (wcześniej można przelać ją na sicie wrzątkiem). Dodajemy gorącą wodę (będzie pryskać), solimy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu – nie mieszamy. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy udekorowane czekoladą, pokruszonymi pistacjami i syropem. […]

czytaj więcej

Amarantus i cynamonowe śniadanie

Opłukany amarantus wrzucić do gotującego się mleka, posolić, gotować do miękkości ok. 15-20 minut, dolewając mleka lub wody (jeśli wyjdzie zbyt gęste).  Na patelni rozgrzać miód lub syrop, dodać kawałki owoców oraz orzechy, ew. odrobinę wody, przyprawy i chwilę poddusić, aż owoce lekko zmiękną. Dodać je do ugotowanego amarantusa, wymieszać. To śniadaniowe danie można zjeść także na zimno jako deser, podwieczorek lub […]

czytaj więcej

Lekki hummus

Groszek odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do groszku. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając dusić ok. 10 minut, aż zeszkli się i zmięknie. Posolić i doprawić pieprzem. Czosnek rozdrobnić, rozetrzeć z solą. Cebulę i czosnek dodać do groszku i całość zmiksować. […]

czytaj więcej

Ciasto makowe

Daktyle przepłukać pod bieżącą wodą pokroić, włożyć do małego garnuszka, dodać cynamon i zalać niewielką ilością gorącej wody. Gotować kilka minut, aż woda się wchłonie. Przestudzić, zmiksować. Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 minut. Ostudzić, przecedzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć starte na tarce jarzynowej. Bakalie przepłukać pod […]

czytaj więcej

Buraczana „Nutella”

Orzechy laskowe podprażamy lekko na suchej patelni. Bakalie (figi lub daktyle) zalewamy wrzątkiem na  20-30 minut. Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeniu  kroimy w kostkę, dodajemy figi lub daktyle, orzechy, kakao, odrobinę soli i blendujemy. Smacznego

czytaj więcej

Facebook