22 221 89 01
502 301 001

Dietetyka

Ciasto makowe

Ciasto makowe

Składniki:

1 litr gorącej wody 1/2 kilograma maku 300 gram daktyli cynamon 8-10 jabłek 5 jaj szklanka bakalii – orzechy, rodzynki, śliwki – według gustu 10 łyżek mąki kukurydzianej bio lub razowej mąki pszennej szczypta soli morskiej lub kamiennej oraz 1 łyżka masła klarowanego do wysmarowania foremki

Przygotowanie:

Daktyle przepłukać pod bieżącą wodą pokroić, włożyć do małego garnuszka, dodać cynamon i zalać niewielką ilością gorącej wody. Gotować kilka minut, aż woda się wchłonie.

Przestudzić, zmiksować.

Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 minut. Ostudzić, przecedzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć starte na tarce jarzynowej. Bakalie przepłukać pod bieżącą wodą zalać wrzątkiem na kwadrans. Odcedzić. Do maku dodać mus daktylowy, jabłka, bakalie, jaja, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, włożyć do wysmarowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, aż powierzchnia ciasta lekko się przypiecze.

Ciasto jest dość trwałe, można je przechowywać w lodówce nawet tydzień.

Facebook