22 221 89 01
502 301 001

Dietetyka

Lekki hummus

Lekki hummus

Składniki:

słoik zielonego groszku bio 1 duża cebula ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki dobrego oleju roślinnego 1 ząbek czosnku sól i pieprz sok z cytryny

Przygotowanie:

Groszek odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy.
Pietruszkę drobno posiekać i dodać do groszku.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając dusić ok. 10 minut, aż zeszkli się i zmięknie. Posolić i doprawić pieprzem.
Czosnek rozdrobnić, rozetrzeć z solą.
Cebulę i czosnek dodać do groszku i całość zmiksować. W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy aby masa była wilgotna.
Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i kapeczką soku cytrynowego.

Dobra alternatywa dla humusu.

Facebook