Dietetyka
Zdrowe czekoladowe brownie
Składniki:
- 2 bataty (570 g, po obraniu ok. 460 g),
- 140 g niesolonych obranych pistacji + 3 łyżki do dekoracji,
- 160 g kaszy gryczanej niepalonej lub jaglanej, albo 1 szklanka mąki np. bezglutenowej (z kasztanów, kokosowej, migdałowej) lub innej, jaką macie,
- 1 dojrzały banan,
- 1/4 łyżeczki mielonej wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu,
- 75 g świeżych lub suszonych daktyli bez pestek, namoczonych przez 15 minut w gorącej wodzie,
- 8 łyżek (160 g) melasy z karobu, trzcinowej, syropu klonowego lub z agawy,
- 3-4 łyżki gorzkiego kakao,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Czy ciasto czekoladowe może być zdrowe? I do tego zawierać warzywa? Może! To mocno czekoladowe brownie mile Was zaskoczy, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale jest proste w przygotowaniu i zdrowe!
Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy na parze do miękkości – ok. 15 minut. Studzimy.
Pistacje (tylko 140 g) i kaszę gryczaną lub jaglaną mielimy razem w blenderze na mąkę i przesypujemy do miseczki. Następnie blendujemy obranego banana i pozostałe składniki, a gdy masa będzie idealnie kremowa dodajemy mąkę z pistacji i kaszy i znów dokładnie wszystko łączymy.
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (25 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałymi posiekanymi 3 łyżkami orzeszków i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45 minut.
Przed wyjęciem z foremki i krojeniem ciasto powinno być zupełnie ostudzone.
Na zdrowie!