502 301 001

Dietetyka

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej,
  • 150 g mąki z amarantusa,
  • 100 g mąki ryżowej do podsypywania przy wałkowaniu,
  • 2 jajka,
  • 60 g masła lub oleju,
  • 85 g miodu,
  • 4 łyżki cukru, ksylitolu lub syropu z agawy,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka kakao lub karobu dla koloru.

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą), dodać miód, cukier i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia, gdy masa lekko przestygnie dodać jajka i całość dobrze wymieszać. Mąkę z amarantusa wymieszać z gryczaną i sodą. Wlać płynne składniki i wymieszać. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, dwie lub na całą noc. Podzielić na pół, rozwałkować na podsypanym mąką ryżową blacie na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 170 st. Gdy ostygną – można polukrować.

Facebook