502 301 001

Dietetyka

Pieczone marchewki ze szpinakiem, orzechami i kokosowym dressingiem

Pieczone marchewki ze szpinakiem, orzechami i kokosowym dressingiem

Składniki:

  • 500 g małych, cienkich marchewek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 3 garście drobnych liści szpinaku baby (najlepiej ekologicznego),
  • 2-3 łyżki różnych orzechów (włoskich, nerkowców, migdałów),
  • ostre przyprawy (po sporej szczypcie): chilli, wędzona papryka, słodka papryka, kurkuma, imbir, kumin (kmin rzymski), nasiona kolendry,
  • kilka łyżek mleka kokosowego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Marchewki szorujemy, ew. także obieramy, możemy je również przekroić wzdłuż na połówki, a następnie dokładnie obtaczamy w oliwie i przyprawach. Pieczemy ok. 40 minut, aż zmiękną.

W tym czasie mieszamy mleko kokosowe z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec układamy ciepłe marchewki na liściach szpinaku, polewamy sosem i wiórkami kokosa i posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Taka sałatka świetnie się nadaje na lunch lub kolację, jeśli surowy szpinak zastąpimy duszonym. Można ją także zaserwować na obiad z dodatkiem ryby, mięsa, warzyw strączkowych i ulubioną kaszą, ryżem lub razowym makaronem.

Na zdrowie!

Facebook