Dietetyka
Pieczone marchewki ze szpinakiem, orzechami i kokosowym dressingiem
Składniki:
- 500 g małych, cienkich marchewek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 3 garście drobnych liści szpinaku baby (najlepiej ekologicznego),
- 2-3 łyżki różnych orzechów (włoskich, nerkowców, migdałów),
- ostre przyprawy (po sporej szczypcie): chilli, wędzona papryka, słodka papryka, kurkuma, imbir, kumin (kmin rzymski), nasiona kolendry,
- kilka łyżek mleka kokosowego,
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie),
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Marchewki szorujemy, ew. także obieramy, możemy je również przekroić wzdłuż na połówki, a następnie dokładnie obtaczamy w oliwie i przyprawach. Pieczemy ok. 40 minut, aż zmiękną.
W tym czasie mieszamy mleko kokosowe z sokiem z cytryny, czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec układamy ciepłe marchewki na liściach szpinaku, polewamy sosem i wiórkami kokosa i posypujemy orzechami (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni).
Taka sałatka świetnie się nadaje na lunch lub kolację, jeśli surowy szpinak zastąpimy duszonym. Można ją także zaserwować na obiad z dodatkiem ryby, mięsa, warzyw strączkowych i ulubioną kaszą, ryżem lub razowym makaronem.
Na zdrowie!