Dietetyka
Lekki hummus
Składniki:
słoik zielonego groszku bio, 1 duża cebula, ½ pęczka zielonej pietruszki, 2 łyżki dobrego oleju roślinnego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, sok z cytryny.Przygotowanie:
Groszek odcedzić zachowując kilka łyżek zalewy.
Pietruszkę drobno posiekać i dodać do groszku.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię z olejem i co chwilę mieszając dusić ok. 10 minut, aż zeszkli się i zmięknie. Posolić i doprawić pieprzem.
Czosnek rozdrobnić, rozetrzeć z solą.
Cebulę i czosnek dodać do groszku i całość zmiksować. W razie potrzeby można dodać trochę zachowanej zalewy aby masa była wilgotna.
Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i kapeczką soku cytrynowego.
Dobra alternatywa dla humusu.