502 301 001

Dietetyka

Kremowa jaglanka czekoladowo-kokosowa

Kremowa jaglanka czekoladowo-kokosowa

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1-2 łyżki startej na drobnej tarce lub posiekanej gorzkiej czekolady (może być także kakao albo karob – dodajemy je do kaszy wraz z mlekiem kokosowym),
  • 2 łyżki obranych solonych pistacji,
  • syrop daktylowy, z agawy, klonowy lub brązowy cukier (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż zacznie pachnieć i lekko zbrązowieje – uwaga, aby jej nie przypalić (wcześniej można przelać ją na sicie wrzątkiem). Dodajemy gorącą wodę (będzie pryskać), solimy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu – nie mieszamy. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze kilka minut.

Podajemy udekorowane czekoladą, pokruszonymi pistacjami i syropem.

Rozgrzewające, sycące i zdrowe śniadanie gotowe! Jeśli zależy nam na czasie – kaszę możemy ugotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać z mlekiem kokosowym i odrobiną wody.

Na zdrowie!

Facebook