Dietetyka
Kremowa jaglanka czekoladowo-kokosowa
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1-2 łyżki startej na drobnej tarce lub posiekanej gorzkiej czekolady (może być także kakao albo karob – dodajemy je do kaszy wraz z mlekiem kokosowym),
- 2 łyżki obranych solonych pistacji,
- syrop daktylowy, z agawy, klonowy lub brązowy cukier (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Kaszę wrzucamy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż zacznie pachnieć i lekko zbrązowieje – uwaga, aby jej nie przypalić (wcześniej można przelać ją na sicie wrzątkiem). Dodajemy gorącą wodę (będzie pryskać), solimy i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu – nie mieszamy. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze kilka minut.
Podajemy udekorowane czekoladą, pokruszonymi pistacjami i syropem.
Rozgrzewające, sycące i zdrowe śniadanie gotowe! Jeśli zależy nam na czasie – kaszę możemy ugotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać z mlekiem kokosowym i odrobiną wody.
Na zdrowie!