Dietetyka
Krem z pieczarek
Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła,
- 200 g śmietany 18% do zup i sosów lub śmietanki owsianej,
- 3-4 szklanki delikatnego bulionu warzywnego,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- do podania: kilka łyżek posiekanej natka pietruszki.
Przygotowanie:
Na maśle lub oliwie dusimy posiekaną drobno cebulkę, aż zacznie się rumienić, następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki zmiękną i ściemnieją. Wlewamy gorący bulion (3 szklanki), zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Z ugotowanej zupy wyjmujemy połowę pieczarek, resztę blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietanę, pozostałe pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy bulionu.
Podajemy udekorowane świeżo zmielonym czarnym pieprzem i natką pietruszki.
Zupa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Idealna na rodzinną kolację lub obiad.
Na zdrowie!