Dietetyka
Zupa z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 średnia dynia, np. hokkaido (ok. 600-700g),
- 1 ziemniak,
- 2 marchewki,
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego,
- puszka mleka kokosowego (400 ml),
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub więcej),
- 1-2 łyżeczki startego korzenia imbiru (może być suszony – wtedy wystarczy 1 łyżeczka), można dać mniej,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- sól, pieprz,
- do posypania: kilka łyżek pestek dyni, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki, oliwa lub inny olej tłoczony na zimno (np. z pestek dyni)
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, a resztę kroimy na spore kawałki (kostka 3 cm) i układamy na blaszce skórą do dołu. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka.
Do garnka wlewamy bulion warzywny, wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaka, gotujemy do miękkości.
Upieczoną i lekko ostudzoną dynię obieramy ze skóry (miąższ najwygodniej wyjmować łyżką) i przekładamy do wywaru. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy gałką, imbirem, solą i pieprzem, całość zagotowujemy. Gotową zupę blendujemy na gładki krem.
Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni, natką pietruszki i oliwą.
Na zdrowie!