Dietetyka
Amarantus i cynamonowe śniadanie
Składniki:
¼ szklanki amarantusa (50 g), 1 ½ szklanki mleka roślinnego lub wody, 1/2 pokrojonego w kawałki jabłka lub gruszki , garść pokrojonych śliwek, morela lub brzoskwinia, 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub brązowego cukru, Spora szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie), szczypta soli, 1-2 łyżki posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych lub nasion sezamu.Przygotowanie:
Opłukany amarantus wrzucić do gotującego się mleka, posolić, gotować do miękkości ok. 15-20 minut, dolewając mleka lub wody (jeśli wyjdzie zbyt gęste). Na patelni rozgrzać miód lub syrop, dodać kawałki owoców oraz orzechy, ew. odrobinę wody, przyprawy i chwilę poddusić, aż owoce lekko zmiękną. Dodać je do ugotowanego amarantusa, wymieszać. To śniadaniowe danie można zjeść także na zimno jako deser, podwieczorek lub lekki posiłek przed ćwiczeniami.
Na zdrowie!