502 301 001

Dietetyka

Amarantus i cynamonowe śniadanie

Amarantus i cynamonowe śniadanie

Składniki:

¼ szklanki amarantusa (50 g), 1 ½ szklanki mleka roślinnego lub wody, 1/2 pokrojonego w kawałki jabłka lub gruszki , garść pokrojonych śliwek, morela lub brzoskwinia, 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub brązowego cukru, Spora szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie), szczypta soli, 1-2 łyżki posiekanych orzechów, np. włoskich, laskowych lub nasion sezamu.

Przygotowanie:

Opłukany amarantus wrzucić do gotującego się mleka, posolić, gotować do miękkości ok. 15-20 minut, dolewając mleka lub wody (jeśli wyjdzie zbyt gęste).  Na patelni rozgrzać miód lub syrop, dodać kawałki owoców oraz orzechy, ew. odrobinę wody, przyprawy i chwilę poddusić, aż owoce lekko zmiękną. Dodać je do ugotowanego amarantusa, wymieszać. To śniadaniowe danie można zjeść także na zimno jako deser, podwieczorek lub lekki posiłek przed ćwiczeniami.

Na zdrowie!

Facebook