Dietetyka
Ciasto makowe
Składniki:
1 litr gorącej wody, 1/2 kilograma maku, 300 gram daktyli, cynamon, 8-10 jabłek, 5 jaj, szklanka bakalii – orzechy, rodzynki, śliwki – według gustu, 10 łyżek mąki kukurydzianej bio lub razowej mąki pszennej, szczypta soli morskiej lub kamiennej, oraz 1 łyżka masła klarowanego do wysmarowania foremki.Przygotowanie:
Daktyle przepłukać pod bieżącą wodą pokroić, włożyć do małego garnuszka, dodać cynamon i zalać niewielką ilością gorącej wody. Gotować kilka minut, aż woda się wchłonie.
Przestudzić, zmiksować.
Do wrzątku wsypać mak i gotować 5 minut. Ostudzić, przecedzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć starte na tarce jarzynowej. Bakalie przepłukać pod bieżącą wodą zalać wrzątkiem na kwadrans. Odcedzić. Do maku dodać mus daktylowy, jabłka, bakalie, jaja, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, włożyć do wysmarowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, aż powierzchnia ciasta lekko się przypiecze.
Ciasto jest dość trwałe, można je przechowywać w lodówce nawet tydzień.