502 301 001

Ziołolecznictwo

Ziołolecznictwo

Wielu z nas może zapytać czy jest to propozycja dla współczesnego pacjenta? Tak, w minionych i obecnych czasach, w przyrodzie znajdziemy lekarstwa na większość chorób a przemiana wewnętrzna według ich pomocy leży w granicach możliwości każdego człowieka.

Według medycyny holistycznej, jaką jest też Tradycyjna Medycyna Chińska zioła mają swoją “naturę energetyczną”. Dotyczy ona wszystkich ziół, nie tylko tych rosnących w Chinach i pozostałej części Azji. Obejmuje dwie najważniejsze cechy substancji leczniczych. 

Pierwsza dotyczy tzw. czterech rodzajów qi (energii), które odnoszą się do ich natury lub jakości termicznej. Istnieje kilka określeń do opisu tej jakości: gorące, zimne, ogrzewające, ochładzające, oraz neutralne a także różne stopniowanie np. lekko zimne, lekko ogrzewające. 

Kolejną ważną cechą ziół jest smak. Istnieje pięć głównych smaków: ostry, słodki, gorzki, kwaśny i słony. Substancje, które nie mają żadnego z wymienionych smaków nazywa się mdłe lub łagodne. 

Termika i smak ziół determinują ich działanie na określone narządy i tkanki. Np. mięta ma działanie ochładzające i tak chętnie jest spożywana przez nas w okresie upałów.

Wymienione właściwości ziół są brane pod uwagę przy dobieraniu ich według potrzeb pacjenta. Na podstawie wywiadu dotyczącego przebytych chorób i bieżących dolegliwości, nawyków dnia codziennego, diety, snu, trybu życia, reakcji na temperaturę otoczenia oraz na podstawie badania pulsu i języka stawiana jest diagnoza, określane są tzw. syndromy syndromy gorąca lub  zimna, syndromy ustalany jest czynnik patogenny a w dalszej kolejności dobierane są określone zioła.

mgr. Agnieszka Sankowska

Facebook