22 221 89 01
502 301 001

CYKL WARSZTATÓW     –  PROMOCJA ZDROWIA    –    PRZEPISY KULINARNE (na dole strony)

LATO część 2 z 3

13 lipca 2019 roku Sobota (10:00 – 14:00)

Centrum Medycyny Zintegrowanej zaprasza na odbywające się cyklicznie spotkania przy stole „Cztery pory roku na talerzu”, na których karmimy się wiedzą, rozkoszujemy jedzeniem oraz dzielimy przepisami i doświadczeniem. Warsztaty organizowane przez Centrum Medycyny Zintegrowanej pozwalają poznać sprawdzoną przez tysiąclecia wiedzę o odżywianiu, wręcz zanurzać się w bogactwie smaków, aromatów, kolorów i konsystencji zdrowych i pożywnych potraw.

Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia – potwierdzając, że to co jemy ma zasadniczy wpływ na naszą witalność, odporność, kondycję, urodę, sprawność – ogólnie zdrowie fizyczne i psychiczne. Sposób w jaki się odżywiamy wpływa nawet na decyzje jakie podejmujemy.
Nieodłącznym elementem spotkań są smakowite, zdrowe łakocie, aromatyczna herbata, degustacja wielu omawianych w ramach zajęć produktów oraz wspólnie spożywany, ciepły posiłek w przerwie obiadowej.

Na najbliższym, spotkaniu będziemy mieli okazję:

-poznać ogólne zasady komponowania letniego menu z uwzględnieniem termiki potraw oraz naszej konstytucji,
– zgłębić tajniki letnich herbat ziołowych – mięty, rozmarynu, lawendy, lubczyku rumianku… i raczyć się nimi dla zdrowie, urody i czystej przyjemności,
– dowiedzieć się, jakie właściwości z punktu widzenia dietetyki TCM, mają sezonowe warzywa – pomidor, ogórek, kabaczek, sałata, fasolka szparagowa,…
– poznać i omówić przepisy na lekkie, letnie dania
– i oczywiście będziemy degustować, dzielić się radością spotkania i przepisami oraz doświadczeniami kulinarnymi.

Warsztaty prowadzi psychodietetyk, specjalista dietetyki według Tradycyjnej
Medycyny Chińskiej – Teresa Majewska.

Zapraszam serdecznie na 3 letnie warsztaty w terminach:

13 lipca,

17 sierpnia

Warsztaty mają otwartą formułę – można w każdym momencie dołączyć do grupy,
choćby na jedno spotkanie.

Ilość osób: 6-8
Cena 250 zł za 1 spotkanie
Zapisy: 502 301 001 / 22 221 89 01

 

WARSZTATY DIETETYCZNE – PRZEPISY KULINARNE

Burgery buraczane

Składniki:

  • 100 g czerwonej  soczewicy  – suchej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 duży upieczony lub ugotowany burak,
  • kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
  • 1 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 2 jajka,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • majeranek, zmielony kminek (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło klarowane.

Przygotowanie burgerów:

Pieczemy lub gotujemy buraka i po ostudzeniu ścieramy na tarce jarzynowej – z dużym oczkami.

Gotujemy soczewicę.

Obieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, następnie  szklimy w emulsji z wody i klarowanego masła.

Po ostygnięciu mieszamy soczewicą, kaszą jaglaną,  buraka, mąką, cebulkę, jajka oraz przyprawy.

Formujemy burgery i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę.

Serwujemy z dowolną kaszą i  surówką lub w żytniej bułce z dodatkiem sezonowych warzyw.

Smacznego

 

 

Buraczana "Nutella"

Składniki:

  • 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 szklanka suszonych fig lub daktyli,
  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 łyżka (z brzuchem) kakao,
  • szczypta soli.

Przygotowanie :

Orzechy laskowe podprażamy lekko na suchej patelni.

Bakalie (figi lub daktyle) zalewamy wrzątkiem na  20-30 minut.

Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeniu  kroimy w kostkę, dodajemy figi lub daktyle, orzechy, kakao, odrobinę soli i blendujemy.

Smacznego

Hummus z burakiem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki,
  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie :

Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeni kroimy w kostkę  dodajemy cieciorkę, orzechy włoskie, oliwę i blendujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy przyprawy według smaku.

Smacznego

Napój leczniczy przy nasilonym kaszlu

Składniki:

150 gram marchewki
12 daktyli chińskich – czerwonych
1 litr wody

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić i wrzucić do garnka z wodą, dodać umyte daktyle. Gotować
na małym ogniu, aż zostanie około szklanki płynu.

Działanie:

Napój wzmacnia witalność, nawilża płuca, reguluje układ pokarmowy.

Wskazania:

Szczególnie pomocny w chorobach wieku dziecięcego z intensywnym kaszlem.

 

 

Facebook