22 221 89 01
502 301 001

Warsztaty

CYKL WARSZTATÓW     –  PROMOCJA ZDROWIA    –    PRZEPISY KULINARNE (na dole strony)

Zdrowa i szczęśliwa

Grupa rozwojowo-terapeutyczna dla kobiet dbających o zdrowie

Spotkania 2-godzinne 2 razy w miesiącu, środy, godz. 18:00-20:00

Terminy:

20 marca,

3 i 17 kwietnia,

8 i 22 maja,

5 czerwca

Cena: 100 zł za spotkanie

Opłata za wszystkie spotkania w 2 ratach po 300 zł

W kameralnym gronie i bezpiecznej, wspierającej atmosferze zajrzysz do swojego wnętrza, zapoznasz się z doświadczeniem innych osób i rozwiniesz ważne umiejętności psychologiczne. Bliskość ze sobą, świadomość siebie i wiedza o człowieku stosowana w praktyce to podstawia zdrowia i zadowolenia z życia. Jeśli zmagasz się z dolegliwościami i chcesz odbudować swój zdrowie, albo stosujesz profilaktykę i dbasz o zdrowie na co dzień, ta grupa jest dla Ciebie. Grupa to środowisko, gdzie możesz słuchać, znaleźć w sobie chęć dzielenia się swoim doświadczeniem, a także problemami. Grupa wzmacnia siły do znajdowania rozwiązań. W grupie obowiązuje wzajemny szacunek, zaufanie i dyskrecja. Ważne jest, aby uformowana grupa pracowała razem przez wszystkie spotkania. Wzajemne zaufanie i więź są pomocne w sięganiu do doświadczeń i kształceniu umiejętności psychologicznych.

Zajęcia warsztatowe z elementami wykładu:

1) Tożsamość – ja a świat,

2) Emocje, ich przeżywanie i wyrażanie,

3) Kontakt i komunikacja z innymi,

4) Samoakceptacja i afirmacja siebie,

5) Moje ciało, moje potrzeby,

6) Moje marzenia, moje plany.

Osoby chętne do udziału w grupie prosimy o umówienie się na półgodzinne spotkanie zapoznawcze z prowadzącą w dniach od 25 lutego do 15 marca. Spotkanie to jest bardzo ważne dla wspólnej pracy. Ma na celu poznanie potrzeb i oczekiwań uczestniczek oraz obustronne potwierdzenie uczestnictwa w grupie. Koszt spotkania: 50 zł

Prowadząca: dr Joanna Kantor-Martynuska, psycholog, terapeutka holistyczna

Zadzwoń – 502 301 001 / 22 221 89 01

16 lutego 2019 roku Sobota (10:00 – 14:00)

Zapraszamy na kolejne warsztaty z cyklu:

Cztery pory roku na talerzu” – Zima część 3 z 3

Nieodłącznym elementem spotkań są smakowite, zdrowe łakocie, aromatyczna herbata, degustacja wielu omawianych w ramach zajęć produktów oraz wspólnie spożywany, ciepły posiłek  w przerwie obiadowej.

Warsztaty mają otwartą formułę – można w każdym momencie dołączyć do grupy, choćby na jedno spotkanie.

Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia – potwierdzając, że to co jemy ma zasadniczy wpływ na naszą witalność, odporność, kondycję, urodę, sprawność – ogólnie zdrowie fizyczne i psychiczne. Sposób w jaki się odżywiamy wpływa nawet na decyzje jakie podejmujemy. Warsztaty organizowane przez Centrum Medycyny Zintegrowanej pozwalają poznać sprawdzoną przez tysiąclecia wiedzę o odżywianiu, wręcz zanurzać się w bogactwie smaków, aromatów, kolorów i konsystencji zdrowych i pożywnych potraw.

Centrum Medycyny Zintegrowanej zaprasza na odbywające się cyklicznie spotkania „przy stole”, na których karmimy się wiedzą, rozkoszujemy jedzeniem oraz dzielimy przepisami i doświadczeniem.

Odkrywamy najprawdziwsze cuda w warzywniaku, zgłębiamy opisane przez klasyczną wiedzę, właściwości lecznicze warzyw, zbóż, owoców i ziół. Ucząc się rozpoznawać sygnały z ciała, rozumieć nasze indywidualne potrzeby żywieniowe doskonalimy się w sztuce pielęgnowania zdrowia oraz zaawansowanej profilaktyki przeziębień, infekcji, alergii, depresji, nadwagi, Hashimoto…

Czerpiąc inspirację z holistycznej idei Tradycyjnej Medycyny Chińskiej pogłębiamy zrozumienie współgrania czynników środowiskowych z naszymi genami, witalnością, temperamentem, płcią, wiekiem, kondycją psychiczną, poziomem świadomości oraz z codziennymi decyzjami, w tym zwyczajami żywieniowymi, rodzajem i nasileniem podejmowanej aktywności fizycznej, charakterem pracy itp.

Na najbliższe, spotkanie zapraszam szczególnie osoby, które pragną skutecznie wypełnić noworoczne postanowienie zadbania wreszcie o siebie, o swoje potrzeby. Tych którzy postanowili tym razem skutecznie schudnąć i tych którzy zamierzają przybrać na wadze, zawalczyć z chorobą, albo po prostu lepiej zatroszczyć się o siebie i bliskich. Przy zimowej-rozgrzewającej herbacie i wybornych, karnawałowych smakołykach nauczymy się rozpoznawać cechy yin i yang poszczególnych dań i ich składników. Omówimy konstytucje organizmu i zrozumiemy dlaczego jedni chudną na diecie owocowej i sokach warzywnych, a inni nie. Jak to jest możliwe, że niektórzy tyją od samego myślenia o jedzeniu, a inni jedzą do syta i są szczupli. Dlaczego jedni lubią zimę, a inni jej nie cierpią za to uwielbiają lato.

W nawiązaniu do poprzednich warsztatów, na których omawiałyśmy przeziębienia, tym razem rozeznamy strategie postępowania przydatne gdy dopadnie nas infekcja. Zasilimy domową apteczkę w receptury pomocne w zwalczaniu infekcji oraz wzmacnianiu odporności. Nauczymy się odróżniać pierwsze symptomy przeziębienia od oznak infekcji, by celnie dobrać strategię postępowania.

Na warsztaty pełne inspiracji, przepisów i praktycznych porad zaprasza „smakowicie” psychodietetyk, specjalista dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej – Teresa Majewska.

Terminy warsztatów zimowych: 16 lutego 2019 r. 10.00-14.00

Warsztaty mają otwartą formułę – można w każdym momencie dołączyć do grupy, choćby na jedno spotkanie. Zapraszam serdecznie.

Na warsztaty pełne inspiracji, przepisów i praktycznych porad zaprasza „smakowicie” psychodietetyk.

specjalista dietetyki według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Teresa Majewska.

Ilość osób: 6-8

Cena:  250 złotych

Zadzwoń – 502 301 001 / 22 221 89 01

WARSZTATY DIETETYCZNE – PRZEPISY KULINARNE

Burgery buraczane

Składniki:

  • 100 g czerwonej  soczewicy  – suchej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 duży upieczony lub ugotowany burak,
  • kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
  • 1 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 2 jajka,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • majeranek, zmielony kminek (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło klarowane.

Przygotowanie burgerów:

Pieczemy lub gotujemy buraka i po ostudzeniu ścieramy na tarce jarzynowej – z dużym oczkami.

Gotujemy soczewicę.

Obieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, następnie  szklimy w emulsji z wody i klarowanego masła.

Po ostygnięciu mieszamy soczewicą, kaszą jaglaną,  buraka, mąką, cebulkę, jajka oraz przyprawy.

Formujemy burgery i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę.

Serwujemy z dowolną kaszą i  surówką lub w żytniej bułce z dodatkiem sezonowych warzyw.

Smacznego

 

 

Buraczana "Nutella"

Składniki:

  • 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 szklanka suszonych fig lub daktyli,
  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 łyżka (z brzuchem) kakao,
  • szczypta soli.

Przygotowanie :

Orzechy laskowe podprażamy lekko na suchej patelni.

Bakalie (figi lub daktyle) zalewamy wrzątkiem na  20-30 minut.

Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeniu  kroimy w kostkę, dodajemy figi lub daktyle, orzechy, kakao, odrobinę soli i blendujemy.

Smacznego

Hummus z burakiem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki,
  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie :

Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeni kroimy w kostkę  dodajemy cieciorkę, orzechy włoskie, oliwę i blendujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy przyprawy według smaku.

Smacznego

Napój leczniczy przy nasilonym kaszlu

Składniki:

150 gram marchewki
12 daktyli chińskich – czerwonych
1 litr wody

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić i wrzucić do garnka z wodą, dodać umyte daktyle. Gotować
na małym ogniu, aż zostanie około szklanki płynu.

Działanie:

Napój wzmacnia witalność, nawilża płuca, reguluje układ pokarmowy.

Wskazania:

Szczególnie pomocny w chorobach wieku dziecięcego z intensywnym kaszlem.

 

 

Facebook