22 221 89 01
502 301 001

Warsztaty

CYKL WARSZTATÓW     –  PROMOCJA ZDROWIA    –    PRZEPISY KULINARNE (na dole strony)

Piękniejemy na wiosnę, czyli jak zadbać o cerę, włosy i figurę.

13 kwietnia 2019 roku Sobota (10:00 – 14:00)

Piękniejemy na wiosnę, czyli jak zadbać o cerę, włosy i figurę.

Zapraszamy na kolejne warsztaty z cyklu:

„Cztery pory roku na talerzu” – Wiosna część 2 z 3

Nieodłącznym elementem spotkań są smakowite, zdrowe łakocie, aromatyczna
herbata, degustacja wielu omawianych w ramach zajęć produktów oraz
wspólnie spożywany, ciepły posiłek w przerwie obiadowej.
Warsztaty mają otwartą formułę – można w każdym momencie dołączyć do grupy,
choćby na jedno spotkanie.
Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia –
potwierdzając, że to co jemy ma zasadniczy wpływ na naszą witalność,
odporność, kondycję, urodę, sprawność – ogólnie zdrowie fizyczne i
psychiczne. Sposób w jaki się odżywiamy wpływa nawet na decyzje jakie
podejmujemy. Warsztaty organizowane przez Centrum Medycyny
Zintegrowanej pozwalają poznać sprawdzoną przez tysiąclecia wiedzę o
odżywianiu, wręcz zanurzać się w bogactwie smaków, aromatów, kolorów i
konsystencji zdrowych i pożywnych potraw.
Centrum Medycyny Zintegrowanej zaprasza na odbywające się cyklicznie spotkania
„przy stole”, na których karmimy się wiedzą, rozkoszujemy jedzeniem oraz dzielimy
przepisami i doświadczeniem.
Odkrywamy najprawdziwsze cuda w warzywniaku, zgłębiamy opisane przez
klasyczną wiedzę, właściwości lecznicze warzyw, zbóż, owoców i ziół. Ucząc się
rozpoznawać sygnały z ciała, rozumieć nasze indywidualne potrzeby żywieniowe
doskonalimy się w sztuce pielęgnowania zdrowia oraz zaawansowanej profilaktyki
przeziębień, infekcji, alergii, depresji, nadwagi, Hashimoto…
Czerpiąc inspirację z holistycznej idei Tradycyjnej Medycyny Chińskiej pogłębiamy
zrozumienie współgrania czynników środowiskowych z naszymi genami, witalnością,
temperamentem, płcią, wiekiem, kondycją psychiczną, poziomem świadomości oraz
z codziennymi decyzjami, w tym zwyczajami żywieniowymi, rodzajem i nasileniem
podejmowanej aktywności fizycznej, charakterem pracy itp.

Na najbliższym, spotkaniu
– będziemy się doskonalić się w sztuce pielęgnowania własnego zdrowia na
wiosnę, by pięknieć i lepiej się czuć,
– zrozumiemy skąd się bierze, w szczególności u dzieci nieodparty apetyt na
słodycze oraz dlaczego jedni chudną na diecie owocowej i sokach
warzywnych, a inni nie,

– nauczymy się rozpoznawać sygnały z ciała, rozumieć nasze indywidualne
potrzeby żywieniowe, szczególnie na wiosnę,
– nauczymy się równoważyć potrawy – gotować według 5 przemian,
– zgłębimy właściwości różnych strączkowych – groch, soczewica, cieciorka,
piękny Jaś…
– nie zabraknie również świątecznych inspiracji – Mazurek z fasolowym
marcepanem. I oczywiście będziemy degustować, dzielić się przepisami oraz
doświadczeniami kulinarnymi.

Warsztaty prowadzi psychodietetyk, specjalista dietetyki według Tradycyjnej
Medycyny Chińskiej – Teresa Majewska.

Terminy warsztatów wiosennych: soboty 10.00-14.00
16 marca
13 kwietnia
11 maja
Zapraszam serdecznie
Ilość osób: 6-8
Cena 250 zł za 1 spotkanie
Zapisy: 502 301 001 / 22 221 89 01

 

Odstresuj się!

Warsztat radzenia sobie ze stresem

15 maja 2019 (środa 18:00-21:00) 
lub
18 maja 2019 (sobota 9:00-12:00)

Stres towarzyszy nam na co dzień i możemy mieć z niego korzyści. Jednak, gdy jest go za dużo, obniża jakość życia i prowadzi do uszczerbków na zdrowiu.
Jeśli chcesz lepiej poznać swój stres, zrozumieć go i radzić sobie ze nim, ten warsztat jest dla Ciebie.

W programie:
Wprowadzenie na temat natury stresu i jego konsekwencji dla zdrowia
Warsztat pracy własnej ze stresem – przydatne techniki i ćwiczenia
 O czym informuje mnie stres
 Istota mojego stresu
 Ciało i emocje w stresie
 Uwaga, przeciwwaga, rozwiązywanie problemów
 Pozytywne przeformułowanie doświadczenia
 Relaks

Prowadząca: dr Joanna Kantor-Martynuska, psycholog, specjalistka z zakresu kierowanej
detoksykacji.

Cena spotkania: 150 złotych

 

Zadzwoń – 502 301 001 / 22 221 89 01

WARSZTATY DIETETYCZNE – PRZEPISY KULINARNE

Burgery buraczane

Składniki:

  • 100 g czerwonej  soczewicy  – suchej,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 duży upieczony lub ugotowany burak,
  • kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
  • 1 średniej wielkości czerwone cebule,
  • 2 jajka,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • majeranek, zmielony kminek (opcjonalnie),
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło klarowane.

Przygotowanie burgerów:

Pieczemy lub gotujemy buraka i po ostudzeniu ścieramy na tarce jarzynowej – z dużym oczkami.

Gotujemy soczewicę.

Obieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, następnie  szklimy w emulsji z wody i klarowanego masła.

Po ostygnięciu mieszamy soczewicą, kaszą jaglaną,  buraka, mąką, cebulkę, jajka oraz przyprawy.

Formujemy burgery i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę.

Serwujemy z dowolną kaszą i  surówką lub w żytniej bułce z dodatkiem sezonowych warzyw.

Smacznego

 

 

Buraczana "Nutella"

Składniki:

  • 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 szklanka suszonych fig lub daktyli,
  • 1 szklanka orzechów laskowych,
  • 1 łyżka (z brzuchem) kakao,
  • szczypta soli.

Przygotowanie :

Orzechy laskowe podprażamy lekko na suchej patelni.

Bakalie (figi lub daktyle) zalewamy wrzątkiem na  20-30 minut.

Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeniu  kroimy w kostkę, dodajemy figi lub daktyle, orzechy, kakao, odrobinę soli i blendujemy.

Smacznego

Hummus z burakiem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki,
  • 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie :

Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeni kroimy w kostkę  dodajemy cieciorkę, orzechy włoskie, oliwę i blendujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy przyprawy według smaku.

Smacznego

Napój leczniczy przy nasilonym kaszlu

Składniki:

150 gram marchewki
12 daktyli chińskich – czerwonych
1 litr wody

Przygotowanie:

Marchewkę obrać, umyć pokroić i wrzucić do garnka z wodą, dodać umyte daktyle. Gotować
na małym ogniu, aż zostanie około szklanki płynu.

Działanie:

Napój wzmacnia witalność, nawilża płuca, reguluje układ pokarmowy.

Wskazania:

Szczególnie pomocny w chorobach wieku dziecięcego z intensywnym kaszlem.

 

 

Facebook