CYKL WARSZTATÓW – PROMOCJA ZDROWIA – PRZEPISY KULINARNE (na dole strony)

LATO część 2 z 3
13 lipca 2019 roku Sobota (10:00 – 14:00)
Centrum Medycyny Zintegrowanej zaprasza na odbywające się cyklicznie spotkania przy stole „Cztery pory roku na talerzu”, na których karmimy się wiedzą, rozkoszujemy jedzeniem oraz dzielimy przepisami i doświadczeniem. Warsztaty organizowane przez Centrum Medycyny Zintegrowanej pozwalają poznać sprawdzoną przez tysiąclecia wiedzę o odżywianiu, wręcz zanurzać się w bogactwie smaków, aromatów, kolorów i konsystencji zdrowych i pożywnych potraw.
Tradycyjna Medycyna Chińska przypisuje dietetyce 70 % siły leczenia – potwierdzając, że to co jemy ma zasadniczy wpływ na naszą witalność, odporność, kondycję, urodę, sprawność – ogólnie zdrowie fizyczne i psychiczne. Sposób w jaki się odżywiamy wpływa nawet na decyzje jakie podejmujemy.
Nieodłącznym elementem spotkań są smakowite, zdrowe łakocie, aromatyczna herbata, degustacja wielu omawianych w ramach zajęć produktów oraz wspólnie spożywany, ciepły posiłek w przerwie obiadowej.
Na najbliższym, spotkaniu będziemy mieli okazję:
-poznać ogólne zasady komponowania letniego menu z uwzględnieniem termiki potraw oraz naszej konstytucji,
– zgłębić tajniki letnich herbat ziołowych – mięty, rozmarynu, lawendy, lubczyku rumianku… i raczyć się nimi dla zdrowie, urody i czystej przyjemności,
– dowiedzieć się, jakie właściwości z punktu widzenia dietetyki TCM, mają sezonowe warzywa – pomidor, ogórek, kabaczek, sałata, fasolka szparagowa,…
– poznać i omówić przepisy na lekkie, letnie dania
– i oczywiście będziemy degustować, dzielić się radością spotkania i przepisami oraz doświadczeniami kulinarnymi.
Warsztaty prowadzi psychodietetyk, specjalista dietetyki według Tradycyjnej
Medycyny Chińskiej – Teresa Majewska.
Zapraszam serdecznie na 3 letnie warsztaty w terminach:
13 lipca,
17 sierpnia
Warsztaty mają otwartą formułę – można w każdym momencie dołączyć do grupy,
choćby na jedno spotkanie.
Ilość osób: 6-8
Cena 250 zł za 1 spotkanie
Zapisy: 502 301 001 / 22 221 89 01
WARSZTATY DIETETYCZNE – PRZEPISY KULINARNE

Burgery buraczane
Składniki:
- 100 g czerwonej soczewicy – suchej,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 duży upieczony lub ugotowany burak,
- kilka łyżek mąki gryczanej (lub innej),
- 1 średniej wielkości czerwone cebule,
- 2 jajka,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- majeranek, zmielony kminek (opcjonalnie),
- sól, pieprz do smaku,
- masło klarowane.
Przygotowanie burgerów:
Pieczemy lub gotujemy buraka i po ostudzeniu ścieramy na tarce jarzynowej – z dużym oczkami.
Gotujemy soczewicę.
Obieramy i kroimy w drobna kostkę cebulę, następnie szklimy w emulsji z wody i klarowanego masła.
Po ostygnięciu mieszamy soczewicą, kaszą jaglaną, buraka, mąką, cebulkę, jajka oraz przyprawy.
Formujemy burgery i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po 15 minutach przekładamy burgery na drugą stronę.
Serwujemy z dowolną kaszą i surówką lub w żytniej bułce z dodatkiem sezonowych warzyw.
Smacznego

Buraczana "Nutella"
Składniki:
- 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
- 1 szklanka suszonych fig lub daktyli,
- 1 szklanka orzechów laskowych,
- 1 łyżka (z brzuchem) kakao,
- szczypta soli.
Przygotowanie :
Orzechy laskowe podprażamy lekko na suchej patelni.
Bakalie (figi lub daktyle) zalewamy wrzątkiem na 20-30 minut.
Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeniu kroimy w kostkę, dodajemy figi lub daktyle, orzechy, kakao, odrobinę soli i blendujemy.
Smacznego

Hummus z burakiem
Składniki:
- 2 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki,
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki,
- 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie :
Upieczonego lub ugotowanego buraka i po ostudzeni kroimy w kostkę dodajemy cieciorkę, orzechy włoskie, oliwę i blendujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy przyprawy według smaku.
Smacznego

Napój leczniczy przy nasilonym kaszlu
Składniki:
150 gram marchewki
12 daktyli chińskich – czerwonych
1 litr wody
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć pokroić i wrzucić do garnka z wodą, dodać umyte daktyle. Gotować
na małym ogniu, aż zostanie około szklanki płynu.
Działanie:
Napój wzmacnia witalność, nawilża płuca, reguluje układ pokarmowy.
Wskazania:
Szczególnie pomocny w chorobach wieku dziecięcego z intensywnym kaszlem.